Space Walkers со покана за учество на Првиот меѓунарден FLL настан во Либан

admin

Author Posts

Space Walkers со покана за учество на Првиот меѓунарден FLL настан во Либан

Comments Off on Space Walkers со покана за учество на Првиот меѓунарден FLL настан во Либан

Тимот Space Walkers од СТЕМ академијата во Скопје по успешниот настап во Целје, Словенија, доби покана од Завод Супер Главче да учествува на Првиот меѓународен FLL настан во Либан, што ќе се одржи од 14 до 16 јуни 2019 година. Настанот ќе се одржи во Byblos (35km северно од Бејрут), и на него ќе учествуваат
Complete Reading

Успех на двете македонски екипи на финалето Адриа во Словенија

Comments Off on Успех на двете македонски екипи на финалето Адриа во Словенија

На финалето Адриа од FLL лигата, што се одржа во сабота, 16.02.2019 во Целје, Словенија, учествуваа 30 екипи од Словенија, Србија, Хрватска и Македонија и беа доделени 13 пехари. Македонските тимови освоија 2 од пехарите и тоа: – RoboAdventures од ОУ “Св. Кирил и Методиј” од Кочани, водени од тренерите Сузана Анева и Наде Давиткова,
Complete Reading

„Space Walkers“ шампиони од првиот државен натпревар од FIRST® LEGO® лигата

Comments Off on „Space Walkers“ шампиони од првиот државен натпревар од FIRST® LEGO® лигата

Денес, Факултетот за информатика при УГД – Штип беше домаќин на Првиот државен натпревар од FIRST LEGO лигата на Република Македонија, за деца од 9 до 16 години.  Десет тима се натпреваруваа во четири рамноправни категории: роботска игра, роботски дизајн, проект и основни вредности. Навистина имавме прекрасен ден, исполнет со детска смеа, навивање, демонстрирање на
Complete Reading

Денес се одржува првиот државен натпревар од FIRST® LEGO® лигата

Comments Off on Денес се одржува првиот државен натпревар од FIRST® LEGO® лигата

Денес во Факултетот за Информатика во Штип се одржува првиот државен натпревар FIRST LEGO лигата за деца од 9 до 16 години што е меѓународна мултидисциплинарна истражувачка програма која ги инспирира младите луѓе да истражуваат во науката и да решаваат реални проблеми.   Tемата на проектот оваа година е „Во Орбитата“ а тимовите имаат задача да
Complete Reading

Прв државен натпревар за FIRST LEGO лига во Република Македонија

Comments Off on Прв државен натпревар за FIRST LEGO лига во Република Македонија

Факултетот за информатика при Универзитетот “Гоце Делчев” во Штип, на 23.02.2019 година ќе го организира првиот државен натпревар за FIRST® LEGO® лига во Република Македонија, за деца од 9 до 16 години. Натпреварите од оваа лига се организираат во цел свет – оваа година учествуваат околу 40,000 тимови од 98 земји. Факултетот лиценцата за натпреварот
Complete Reading

23. Февруари 2019 „FIRST LEGO League“ во Македонија

Comments Off on 23. Февруари 2019 „FIRST LEGO League“ во Македонија

На 23 Февруари 2019 година во Штип, во организација на Факултетот за Информатика, Универзитет „Гоце Делчев“, ќе биде одржан Првиот државен FLL натпревар во Република Македонија за деца од 9 до 16 години.

Мисија

Comments Off on Мисија

Нашата мисија е да ги инспирираме младите луѓе да бидат научни и технолошки лидери со ангажирање на нив во возбудливи програми за менторство кои градат наука, инженеринг и технолошки вештини кои инспирираат иновации и кои поттикнуваат добро заоблени животни способности, вклучувајќи самодоверба, комуникација  и лидерство.

Што e First Lego Liga?

Comments Off on Што e First Lego Liga?

Програма, со која ги поместуваме границите во нашето образование!!! FIRST® LEGO® лига (FLL) е меѓународна, мултидисциплинарнa образовнo- истражувачка програма чија цел е да се мотивираат децата и младите да се приближат до науката и да се обидат да решаваат проблеми. Таа ги унапредува љубопитноста, креативноста, иновациите, учи за претприемништво, соработка, споделување, наведува на критичко размислување и ја
Complete Reading

Пријавени FLL 2018

Comments Off on Пријавени FLL 2018

The MakBot Pioneers, SOU “Goso Vikentiev”, Kočani Vineam, OU “Slavčo Stojmenski”, Vinica The Robo Squad, OU “Malina Pop Ivanova”, Kočani ROBO ADVENTURES, OU “Sv. Kiril i Metodij”, Kočani Robo Legends, OU “Nikola Karev”, Kočani Transformers, OOU “Vanco Prke”, Štip LEGO Berovo, OOU “Dedo Iljo Malesevski”, Berovo RoboNK,  SOU “Nikola Karev”, Strumica RoboMosquitos, STEM Akademija, Kočani Space Walkers, STEM Akademija, Skopje     Погледни
Complete Reading

Create AccountLog In Your Account